Wendbaarheid van uw ERP systeem?

Niet langer geldt het recht van de sterkste (grootste) in het bedrijfsleven. Vandaag de dag geldt steeds vaker het recht van degene die zich het snelst kan aanpassen. Wie snel kan inspelen op veranderingen zal van een risico een kans maken. Hetzelfde geldt voor ERP software. Het moet zich snel kunnen aanpassen. Hoe is dat bij uw bedrijf? Kan uw ERP systeem snel inspelen op de veranderende vraag in uw markt? Zijn uw applicaties zo flexibel dat deze uw informatie transitie bijhouden? Kortom heeft u een wendbaar ERP systeem?

Een wendbaar ERP systeem …..

.. ondersteunt uw innovatiekracht?

Eind 2019 verscheen er in Forbes het artikel ‘Is ERP Holding You Back From Innovation?’ van Stephan Zolder. Hoewel dit soort stukken veelal geschreven worden voor grotere bedrijven zijn wij het in dit artikel ook voor het MKB met hem eens. Er is teveel aandacht voor oplossingen met behulp van de ERP-applicatie. Er is te weinig aandacht voor de onderliggende beschikbare data. Stel dat u nu een nieuw ERP-systeem aanschaft dan moet dat systeem wel mee kunnen groeien met snelle veranderingen zoals digitale fabriek, IoT, nieuwe wetgeving en eisen van klanten.

Veel traditionele ERP-systemen kunnen dat (technisch- en/of qua inrichting) nog niet. Het ERP systeem blijft de informatie-backbone voor bedrijven. Maar zal eenvoudiger en goedkoper moeten gaan samenwerken met andere systemen en snel veranderende bedrijfsprocessen. Het starre ERP-systeem moet zich dus makkelijk aanpassen naar de flexibele schil van applicaties die voor uw bedrijf noodzakelijk zijn. En die ontwikkeling van bedrijfsspecifieke applicaties gaat hard (in de cloud) en u zult hierdoor sneller en vaker gaan wisselen.

De gemeenschappelijke data is dan de sleutel waarop u moet sturen, zowel data uit uw ERP-systeem als uit de bedrijfsspecifieke applicaties zoals CRM, Website(s), MES, Kwaliteit, Calculatie en Configuratie. En al die data zal wellicht op meerdere locaties in de cloud komen te staan. Toch gaat u al die data tegelijk nodig hebben en gebruiken om een goed beeld van uw performance en klantbehoefte te houden. De basis applicatie zal dus een ERP systeem blijven, voor uw financiele en logistieke verantwoording. Waaraan moet zo’n wendbaar ERP systeem voldoen?

4 Eisen aan een wendbaar ERP systeem!
Een wendbaar ERP systeem vereenvoudigt adoptie van nieuwe technologieën – Eis 1

Nieuwe technologieën zoals IoT, machine learning, kunstmatige intelligentie, BI en 3D-printing raken nu al ERP systemen. Misschien nog niet bij u, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Daarbij komen nog de nieuwe technologieën die nog niet op onze radar zijn verschenen. Een wendbaar ERP systeem moet deze ontwikkelingen makkelijk adopteren. Uit het verleden (b)lijkt immers bij vele starre ERP systemen dat iedere aanvulling op een bestaande situatie (technisch) complex en langdurig is. Dit komt de wendbaarheid van uw organisatie niet tegemoet.

Het systeem kan dus makkelijk data aanwenden en delen.

Een wendbaar ERP systeem is snel inzetbaar en flexibel – Eis 2

De tijd is voorbij dat bedrijven moeten dealen met hoge investeringen, langdurige implementatie-projecten, bedrijfsverstoringen en IT-frustraties. Meer en meer willen beslissers dat hun nieuwe ERP-oplossing snel wordt geïmplementeerd. Omdat..

  • Dit de kosten verlaagd
  • Dit minder druk geeft op de interne organisatie
  • De opgedane kennis in trainingen snel toegepast kan worden
  • Dit de tijd vergroot om van de nieuwe mogelijkheden te profiteren

Hiernaast zullen updates continu en snel doorgevoerd worden. Grote maatwerk aanpassingen in een ERP-systeem zijn een blok aan het been voor veranderingen en updates. Deze zullen vervangen worden door specifieke apps die eenvoudig kunnen samenwerken met uw ERP-systeem.

Het systeem is dus snel geïmplementeerd, eenvoudig uitgebreid en wordt onderhouden tegen lage beheerskosten.

Een wendbaar ERP systeem geeft real-time inzicht – Eis 3

Toegang tot realtime-informatie en dus één enkele bron van waarheid stelt u in staat om de beslissingsnauwkeurigheid te verbeteren. Met toegang tot real-time informatie uit al uw systemen bent u beter in staat om innovatieve producten te leveren, kritische productieprocessen aan te sturen en continue te verbeteren.

Wendbare applicaties combineren alle vormen van data om tot real-time informatie te komen.  

Een wendbaar ERP systeem zorgt voor schaalvergroting en groei – Eis 4

Rigide ERP systemen kunnen bedrijven vertragen.  Wendbaarheid stelt u in staat om snel uit te breiden in bijvoorbeeld aantal gebruikers en nieuwe applicaties (apps). Maar ook om hier weer snel afscheid van te kunnen nemen als dit niet meer nodig is (de initiële kosten zijn immers laag). Daarnaast zijn uitbreidingen eenvoudig te realiseren omdat een wendbaar ERP systeem  geen/ minimaal gebruik maakt van complexe (dure) code. Dit helpt u om tegen lage kosten actueel te blijven en verkleint de kloof tussen vernieuwing en standaard ERP-functionaliteit.

Uw nieuwe generatie medewerkers is opgeleid met Facebook, Instagram en Twitter. Deze generatie is gewend aan flexibele apps voor specifieke doelen en schroomt niet om snel te wijzigen. De gebruikers worden op ieder device voorzien van de juiste informatie op het juiste moment om zijn/ haar taken makkelijker en sneller af te ronden.

Het systeem is dus flexibel, aanpasbaar, schaalbaar en goedkoper. 

.. in combinatie met een wendbaar Cloudplatform maakt uw organisatie op alles voorbereid

Het Wendbare ERP-systeem is een volledige cloud applicatie (SaaS). Alleen volledige cloud applicaties kunnen aan de eisen voldoen die hierboven gevraagd worden. Belangrijke reden hiervoor is dat er in de cloud app-platformen beschikbaar zijn die complete aanvullingen bieden. Zo is het uitrollen van extra functionaliteit makkelijk. Ook op beheer, kosten en kwaliteit zijn er voordelen ten opzichte van hybrid cloud of private cloud platformen. In dit artikel vind u meer over het verschil tussen cloud vormen

Maar zoals eerder aangegeven kan het ERP systeem dit niet alleen. Er zijn allerlei ‘beste in zijn soort’ cloud pakketten die voor u ook essentiële data bevatten. En dan zijn er nog de on-premise systeem (CAD, PDM, MES) en client-server systemen die nog niet cloud-ready zijn. Een wendbaar Cloudplatform maakt het mogelijk om samen met een wendbaar ERP systeem voor alle mogelijke combinaties een eenvoudige oplossing te bieden.

Business Central voorbeeld van een Wendbaar ERP systeem

Microsoft heeft op Azure (wendbaar Cloudplatform) haar complete SaaS ERP systeem beschikbaar voor het MKB: Microsoft Dynamics 365 Business Central. Business Central biedt daarom nu al artificial intelligence mogelijkheden en machine learning via Azure. Maar ook via het Powerplatform zijn met Business Central eenvoudig apps te realiseren en is dashboarding met Power BI volledig geïntegreerd! Dit is een mooi voorbeeld van een wendbaar ERP systeem dat beschikbaar is op ieder device op ieder moment.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u een keer van gedachte wisselen over uw huidige fundament (ERP-systeem/ platform) neemt u dan gerust contact met ons op via onderstaande link. Op basis van het Microsoft Power Platform in combinatie met Business Central kunnen wij u helpen naar een wendbare omgeving die klaar is voor de toekomst! 

ADAPTIEVE OPLOSSING: BUSINESS CENTRAL

Meer weten?

Of een 1-op-1 webinar